REPORT

High School/University Joint Program supported by the Boeing Company in 2014 summer July 23, 2014

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 Today I visited Urawa Daiichi girl’s high school for the High School – University Coordinated Program. This program was aimed to let high school students’ experience making an English presentation in order to develop competent scientist and engineer resources that take part in global world.
 In advance, forming several groups, students from the school and Urawa high school have conducted research about Udon (one kind of noodle in Japan) in various regions and made an English presentation poster about it regarding its origin, recipe and so on. They have also prepared for their oral presentation in English. I and the other invited students, mainly overseas students from The University of Tokyo, listened to their each rehearsal of presentation and told some advice to improve it.
 Before the real presentation, we moved to a kitchen of the school and actually made the Udon with the high school students, communicating by only English. The Udon was very chewy and delicious.
 After the cooking, the high school students performed their presentations. Listening to each presentation, we made some evaluations in order to determine the group which performed the best presentation. Experiencing speaking English during the rehearsal check and the cooking, students seemed to have gained some confidence in the real presentation.
 In the end, overseas students from the university made their English presentations about themselves and their homelands.
 I hope the high school students become more interested in English through this program and succeed globally in the future. I had an enjoyable time talking with the students. Thanks for inviting me today.

Shun Fujioka
Department of Aeronautics and Astronautics
 今日、私は高大連携講座として浦和第一女子高等学校にお邪魔しました。この講座は高校生に英語によるプレゼンテーションを経験させることで、世界で活躍する優れた科学者とエンジニアを育成することを目的としています。
 事前に、浦和第一女子高等学校と浦和高等学校の生徒たちはグループを作って、各地方でのうどんについて調べ、その起源や作り方などを英語のプレゼンテーションポスターにまとめ、また英語による口述のプレゼンテーションについても準備をしました。私と他に招待された主に東大の留学生は、彼らのプレゼンテーションのリハーサルを聞いて改善点などについてアドバイスしました。
 本番のプレゼンテーションの前に、私たちは調理室に移動して英語のみで話しながら、高校生と共になって実際にうどんを作りました。うどんは歯ごたえがあって美味しくいただけました。
 調理の後、高校生たちは本番のプレゼンテーションを行いました。私たちはそれぞれのプレゼンを聞きながら、一番良いプレゼンをしたグループを決定するためにいくつかの点について評価を行いました。リハーサルとうどん作りで英語を話すことを経験していたため、生徒たちは本番ではある程度の自信を持って英語を話せているようでした。
 最後に、大学からの留学生たちが彼ら自身の自己紹介と母国の紹介についての英語のプレゼンテーションを行いました。
 この授業を通して高校生たちがより英語に興味を持って、将来は世界で活躍するようになればと思っています。今日は生徒たちと楽しい時間を過ごすことが出来ました。お呼びいただいてありがとうございました。

工学部航空宇宙工学科
藤岡 駿

20140723_____h____

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